El taller educatiu sobre “Eliminació d’estereotips a la infància”

Ahir es va encetar el primer acte en commemoració al 25 de novembre, Dia Internacional de la Violència envers LES DONES, amb el taller educatiu sobre “Eliminació d’estereotips a la infància” a càrrec d’Anna Lloret, Psicòloga del SIAD.

nvgenere2017_1 L’acte de presentació va anar a càrrec de la regidora de la DONA, Immaculada Fernández amb la lectura del manifest.

nvgenere2017 Tot seguit, la psicòloga, al taller educatiu, va explicar a través d’una sèrie d’exemples, el perquè els homes fan això (maltractar o posar fi a la vida d’una dona) i com s’arriba a aquest punt.

No hi ha cap patró marcat (pot ser qualsevol persona, un advocat, un carnisser, un xofer), però normalment, és dona el cas en persones molt insegures i que tenen l’autoestima molt baixa i, ho acabaven dirigint o fent pagar a la dona.

nvgenere2017_3 Segons la societat que vivim, l’educació que hem rebut o fins hi tot a l’entorn que hem anat creixent, hi han una sèrie de patrons establerts que s’espera que siguin així, depenent si ets dona o home, com per exemple:
- Un home ha d’esser fort i no està ben vist que expressi els seus sentiments, no pot plorar (no està ben vist, no és un home), en canvi una dona sí, de fet és ella la part més sensible, i no passa res.

Un altre exemple que es va parlar és que quant arriben els nens a adolescents, s’intensifica el control de gènere, molts nois controlen a les noies, perquè els hi costa molt trobar la identitat i fan un retorn dels rols tradicionals.

nvgenere2017_2 Segons la l’Anna, a un nen o una nena els hem d’ensenyar per igual, no a un el rol de què ha de jugar a futbol, i la nena ha d’anar de rosa … No hem de discriminar a ningú i deixar-los que trobin la seva identitat.

Els estereotips són mentida, no és veritat (tu com a nen has de fer això i tu com a nena has de fer allò). És important recordar que des de que som petits neixen o ens són atribuïts uns rols diferenciats per homes i dones que accentuen la diferència social entre sexes, la qual és la base del persjuidici en la valoració social diferent d’aquests rols.

nvgenere2017_4 L’Anna va finalitzar la seva intervenció dient què, ni els homes no s’han tornat bojos ni les nenes són tontes i si canvies d’estereotip no t’has de justificar. Actualment el sistema no ajuda a protegir a les dones i qui té els estereotips molt marcats veuen a la dona com una possessió, i no és així.

Al taller educatiu, també hi va assistir Sra. Maite Corretge, coordinadora del Servei d’Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Segrià.

Redacció i fotografies: joana arnó