La conferència sobre la DIABETIS

ndiabetis1 Ahir a la tarda, es va dur a terme la conferència sobre La Diabetis, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, a càrrec de la farmacèutica Mònica Subirà.

Un diagnòstic a temps, uns bons hàbits saludables (portar una dieta controlada) i seguir les prescripcions mèdiques adequades, fan que es pugui tenir la Diabetis controlada. La diabetis afecta a 1 de cada 11 persones.

ndiabetis0 Aixecar-se molt sovint a orinar, excés de set, excés desmesurat de gana o una pèrdua de pes ràpida, poden ser alguns dels símptomes de manifest d’aquesta malaltia.

Hi ha dos tipus de diabetis, el tipus b (es dóna a la gent més jove) i el tipus 2 (es dóna a la gent més gran). La diabetis apareix quant el pàncrees no produeix glucosa, aquest fet, fa que es detecti la diabetis i a l’organisme se li ha de subministrar insulina. Les persones que tenen obesitat, colesterol amb sang o porten una vida sedentària, són més propenses a partir aquesta malaltia.

ndiabetis3
Durant la xerrada, es va explicar alguns dels efectes i riscos que té aquesta malaltia:
- Trastorns de sensibilitat, especialment als peus i cames.
- Risc d’accidents vasculars cerebrals i infarts de miocardi.
- Risc de perdre la visió.
- Risc d’insuficiència renal crònica.
- Òrgans que es poden veure afectats; el cervell, boca, ulls, ronyons i cor.

ndiabetis2 També es van donar una sèrie de recomanacions dietètiques sobre la distribució dels aliments en un plat, i la relació que té l’activitat física amb la diabetis.

Es va parlar de quins són els símptomes d’una baixada de sucre o glucosa en sang,(mareig, sudoració, tremolor, debilitat intensa i pèrdua de consciència.) i que cal fer en aquests casos. Cal prendre hidrats de carboni d’absorció ràpida, un got de suc de fruita comercial, o dos sobres de sucre o fins hi tot una cocacola, per talde restablir una pujada ràpida del sucre. En altres casos de pèrdua de consciència, no s’ha de donar res per la boca i cal punxar-li una injecció de glucagó i avisar al 061 o 112.

La Mònica, també va exposar els diferents tractaments farmacològics adequats per cada tipus de diabetis.

Redacció i fotografies: joana arno