Presentació del Pla Director i d’Usos de la Fàbrica de la Colònia de Filatures Casals

npladirectorbis Ahir i dins del marc del programa d’activitats de l’any Europeu del Patrimoni Històric d’Alfarràs 2018, a la sala d’actes de l’Ajuntament, es va fer la presentació del Pla director i d’Usos de la fàbrica de la Colònia de Filatures Casals a càrrec de l’Arquitecte tècnic i especialista en patrimoni cultural Xavier Rodríguez.

El Pla director i d’Usos, és un document marc que es necessita inicialment, per a poder plantejar inversions i demanar ajuts a l’administració, UE, etc.

npladirector2
Segons va traslladar l’arquitecte, actualment ens trobem en una zona amb moltes indústries relacionades amb l’aigua, i a Alfarràs tenim un del centre històric tèxtil dels més grans i significatiu.

npladirector4 L’objectiu en el procés i planificació del Pla Director i remodelació de la fàbrica, és el de recuperar l’edifici modernista de la fàbrica original de l’any 1897 (nau central) i les dues parts laterals. Els edificis de la part dreta (direcció a Andaní), es destinaran per a la Brigada Municipal i els edificis de la part esquerra, es reservaran per a zona industrial.

Dins del Pla Director d’Usos, també s’ha previst deixar un espai destinat a les associacions i entitats culturals per poder fer activitats (educatives, esportives, culturals, etc.) i també es reserva una zona “multifuncional” destinada per a fer activitats musicals, teatre, balls, etc. També s’ha previst una altra zona reservada com a parc infantil i lúdica (dins del bosc urbà) i, una altra zona per a fer activitats a l’exterior (tallers, concerts i altres activitats).

També es preservarà la casa que va ocupar el primer director de la Fàbrica com a valor històric. Va ser un dels primers habitatges que es van construir a la colònia tèxtil on s’hi han trobat objectes i peces en la construcció d’un alt valor històric.

En Xavier, va explicar, que els usos són tan importants com la part patrimonial, com també el patrimoni de l’ús. La part de l’aigua és molt important com poder generar i recuperar la part elèctrica (Un altre dels punts amb els quals s’hi està treballant).

npladirector3 L’arquitecte va destacar, que mentre es va fer el Pla Director i d’Usos, l’Historiador i Arqueòleg, Ramon Dalfó, va col·laborar i va anar pautant en l’anàlisi de les edificacions i zones importants a tenir en compte per a preservar com a patrimoni històric.

L’Arquitecte va assenyalar que l’anàlisi de la part industrial, pot oferir una molt bona aportació en l’àmbit econòmic pel poble d’Alfarràs, com també en l’àmbit històric i cultural.

npladirector Per acabar, l’alcalde d’Alfarràs, kleber Esteve, va agrair la intervenció de l’Arquitecte i va fer una breu lectura a tots els assistents de les activitats programades per part de l’Ajuntament d’Alfarràs, dins de l’Any Europeu del Patrimoni Històric 2018.

A l’acte també hi van assistir representants de diverses associacions del poble i regidors de l’Ajuntament d’Alfarràs.

Fotografies i redacció: joana arnó