Projecció vídeo, exposició d’eines de les fàbriques tèxtils, escultura commemorativa, Pla Director i d’Usos Fàbrica Casals, i visita a la fàbrica S.A Viladés

ntextil2 Ahir, dissabte i dins del marc les jornades programades de la memòria històrica de la indústria tèxtil d’Alfarràs, en homenatge als antics treballadors i les antigues treballadores de les fàbriques tèxtils, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Alfarràs es va obrir a tot el públic l’exposició d’eines, petites màquines, roba, rodets de fil, inclús petites maquetet de fusta (màquines contínues, mecheres), etc.

(Feu clic a sobre de les imatges per ampliar-les)

La sala d’Actes es va omplir d’antics treballadores i treballador de les fàbriques Viladés i Filatures Casals, amb els seus familiars. ntextil24

Tot seguit, l’alcalde d’Alfarràs, Kleber Esteve, va explicar el seguiment del programa d’ahir i va fer una breu descripció de l’audiovisual que es va reproduïr a la Sala, on surten ex-treballadors de les fàbriques amb diverses entrevistes, on ells mateixos expliquen la fabricació del fil i la trajectòria per la fàbriques, Viladés i Filatures Casals fins el seu tancament. També s’hi ha inclòs un petit recull fotogràfic.

ntextil10 Va ser un audiovisual força emotiu, on molts dels assistents no van deixar de recordar aquells anys plens d’història i anècdotes viscudes a les fàbriques.

Després, es va fer la projecció d’un DVD, que van facilitar als ex-treballadors de la Fàbrica Viladés, el 2005 quan es va fer el tancament.

ntextil28 En acabar, es va presentar el Pla Director i d’Usos de la Fàbrica de la Colònia de Filatures Casals. Podeu consultar tota la informció sobre el Pla Director i d’Usos presentada al seu dia l’Arquitecte tècnic i especialista en patrimoni cultural Xavier Rodríguez: Aquí

ntextil3 Tot seguit, es van presentar diverses propostes amb diferents materials, per l’escultura commemorativa als treballadors Tèxtils, que properament es durà a terme per l’escultora Marta Fabra.

ntextil58 Finalment, es va fer una visita a l’antiga fàbrica Viladés. S.A, guiada per en Josep Pararera (extreballador i encarregat de la fàbrica Viladés. S.A) que va anar explicant les diferents zones de la fàbrica i per l’historiador Ramon Dalfó que va explicar el valor la importància arquitectònica modernista de les fàbriques tèxtils i la relació del primer batà que hi va haver antigament Alfarràs i les fàbriques tèxtils.

ntextil59 Es va poder accedir a les naus on és trobaven 10 màquines contínues de més de 1000 pues, la sala de les metxeres, a les naus on es feien els acabats, al taller, oficines, laboratori, vestuaris i diverses zones exteriors.
(Feu Clic a sobre de les imatges per ampliar-les)

Per acabar, l’alcalde d’Alfarràs, va agraïr a totes les persones que han col·laborat en l’aportació de materials, eines, i fotografies, en aquestes jornades en commemoració a la indústria tèxtil d’Alfarràs.

Redacció i fotografies: joana arnó