Inauguració i obertura a la Degustació de la 6a Mostra de Truita de Riu d’Alfarràs 2017

obertura2017_3 Ahir a les 12 h i a la sala d’actes de l’Ajuntament es va fer la inauguració de la 6a Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu a càrrec de Joel Castanyer (guardonat amb una Estrella Michelin), cuiner de La Boscana i Resquitx.

obertura2017_1 A la inauguració hi havia un representant de la Organización de Productores Piscicultores de España, la Paloma, que va donar les gràcies a les Mestresses de Casa i del grup d’Esplai el Segrià per les més de 5000 canapès que s’han preparat a la mostra. També va mencionar els nous ingredients que s’han introduit, aquest any, als canapès de l’apertura, com el gingebre i l’all negre per les seves propietats. La degustacióserà de truita fresca, fumada i en escabetx. També ha donat les gràcies per l’esforç que fa l’Ajuntament per donar a conéixer i defensar la Truita de Riu.

obertura2017_4 El Joel ha valorat, com a cuiner, que considera que s’han de defensar i hem d’estar orgullosos de productes tan extraordinaris i de tan alta qualitat com n’és la truita de riu. Que hem de defensar tot tipus de jornades que es presentin productes de la nostra terra i que hem d’apostar pels nostres productes.

També va apuntar que hem d’estar orgullosos dels productes que tenim aquí, que una fira com aquesta, no deixa de ser un gran motor econòmic per un poble i que ajuda els comerciants i restauradors. Que tenim un tresor important i que cuidem entre tots la Mostra Gastronòmica, que val molt la pena.

obertura2017_2 Tot seguit, l’alcalde Kleber Esteve, ha agraït a totes les entitats que han col·laborat a la Mostra Gastronòmica i en especial, al Manuel Medina, propietari de la Piscifactoria Santa Anna, per l’aportació i subministre de totes les truites que es consumeixen a la Mostra Gastronòmica.

obertura2017_5 Després el convidat d’honor, ha signat al llibre amb aquestes paraules: És un orgull col·laborar i ajudar a difondre el producte lleidatà i com a cuiner sempre en farà bandera. En acabar l’alcalde d’Alfarràs ha fet acte d’entrega de l’escultura que porta el nom del nostre poble i representa l’aigua i la vida al riu i un lot de vins del celler Lagravera.

A l’acte d’inauguració hi va assistir regidors de l’Ajuntament d’Alfarràs, l’alcalde d’Algerri, Manuel Medina de la Piscifactoria Santa Anna, i altres representants d’entitats iassociacions.

obertura2017 Després de la inauguració es va donar pas l’obertura i degustació a la Plaça Sant Pere d’Alfarràs. Imatge amb l’alcalde i els regidors de l’Ajuntament.

obertura2017_6Durant el tast hi havia més de 5000 canapès preparats a la taula principal de la Plaça Sant Pere d’Alfarràs, amb més de 10 varietats diferents.

obertura2017_7 Durant tota la Mostra d’enguany es calcula que s’han servit més de 10.000 canapès.

Imatges i mostra dels visitants a la degustació d’enguany, a la plaça Sant Pere.

Agraïm a tots els veïns del nostre poble i altres persones que han vingut d’arreu a visitar i degustar el nostre producte a la 6a Mostra Gastronòmica d’Alfarràs.

Fografies i redacció: joana arnó

Rutes culturals i turístiques i Jornada Portes Obertes Escola Agrària d’Alfarràs

RUTES0 Dins del programa d’Activitats de la 6a Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d’Alfarràs 2017, s’ha dut a terme les Rutes Culturals i Turístiques (coneix la història d’Alfarràs amb guia).

Les tres sortides que s’han fet durant la Mostra, s’han realitzat des de la plaça Sant Pere i s’han acabat amb una visita guiada amb el Rafael Rodríguez a la Piscifactoria Santa Anna.

RUTES1 Durant aquesta ruta s’han visitat 9 punts diferents on el guia ha anat explicant la seva història, des del Molí fariner fins a l’església de Sant Nicolau d’Andaní.

RUTES2 El punt final del trajecte, ha estat la Piscifactoria Santa Anna on es cria i engreixa de la truita de riu Irisada. Els visitants han pogut coneixer una mica més d’aprop l’element estrella d’aquesta Mostra i totes les possibilitats gastronòmiques que ofereix.

RUTES3
Les instal·lacions de la Piscifactoria Santa Anna, compta de diverses piscines amb una aigua de molt bona qualitat on es van distribuint les truites, segons la mida que fan, fins a arribar a tenir el pes adequat per al consum (0.500 a 0.600 kg). Algunes piscines poden arribar a tenir fins a 70.000 truites.

RUTES4

Jornada de Portes Obertes a l’Escola Agrària d’Alfarràs

ESCOLAAGRARIA Durant el matí de Dissabte i dins del programa de la 6a Mostra Gastronòmica, l’Escola Agrària d’Alfarràs, va fer una jornada de portes obertes amb una xerrada informativa i visita a les instal·lacions i la finca.

ESCOLAAGRARIA4
Actualment a l’escola Agrària és conrea unes 22 hectàrees on cada any guanya terreny l’agricultura ecològica.

ESCOLAAGRARIA5 Com a novetat amb noves tecnologies, dins del món agrari, destaquem el programa de formació a distància amb cursos on-line que actualment s’imparteixen des de l’Escola.

Imatge de les instal·lacions de l’escola.

ESCOLAAGRARIA3

Familiars i futurs alumnes visitant les instal·lacions i els camps de cultiu.

ESCOLAAGRARIA2

Pregó: funeral i enterrament

web_ebando Es comunica que demà dilluns dia 24 d’abril de 2017, a les 11 del matí, se celebrarà el funeral i enterrament del senyor Miquel Badia Bardají (Ca la Llenca). Tanatori d’Alfarràs.

Dinar maridatge Truita de Riu i lliurament de premis concurs fotogràfic. Mercadet i Food-trucks

ferratina2017 Dins del programa de la Mostra de la Truita, es va fer un Dinar Maridatge extrarodinàri de la Truita de Riu d’Alfarràs a càrrec d’Ivan Pascual de Cal Gumer a Ca la Ferratina. Els plats elaborats es van fer amb l’ingredient estrella d’aquesta Mostra, “La Truita de Riu”

Sin-título-2

Lliurament de Premis del IV Concurs de Fotografia de l’espai natural del riu Noguera Ribagorçana

premis1 Lliurament de premis IV Concurs fotogràfic “Fotoriu”
Aquest dissabte es va fer l’entrega de premis del IV concurs “FOTORIU”. Va tenir lloc a les 21 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament. Els premis van ser per a les tres millors imatges.

premis3 Els guardonats d’aquesta edició van ser:
1r premi: Jaume Charles Bernís, amb el lema Tarda de Tronada, premi dotat amb 320 €

premis4
Els guardonats d’aquesta edició van ser: 2n premi: Escolástica Osuna Expósito, amb el lema Entre l’aigua i el cel, premi dotat amb 170 €

premis2 Els guardonats d’aquesta edició van ser: 3r premi: Antonio Comella Roma d’Alguaire, amb el lema La vida a la Rivera del Riu, premi dotat amb 100 €

Tant el jurat, com l’alcalde, Kleber Esteve, van donar l’enhorabona a tots els participants encoratjan-los a continuar a participant,
i ajudar a descobrir els racons que amaga l’entorn del nostre riu a través de la mirada de cadascun.

Tot seguit, es va fer l’acte d’entrega del premi de la guanyadora del cartell de la 6a Mostra de la Truita de Riu d’Alfarràs. La guardonada va ser la Mireia Reullí Perat, d’Almenar, amb el títol “Color de Truita”.

Mercadet Associació de Comerciants i Empresaris d’Alfarràs. Food – Trucks

comerciants Tots els associats que han volgut, han muntat la seva paradeta al mercadet de l’Associació de Comerciants d’Empresaris d’Alfarràs dins del marc de la 6a Mostra Gastronòmica de Truita de Riu 2016.

comerciants2Durant la tarda fins arribar al vespre, no hi fa faltar ambient a la plaça Sant Pere d’Alfarràs amb els restauradors locals, acompanyats de l’Associació de Comerciants.

Flors, elements de decoració, rebosteria, vestit i moda, fotografia, disseny, herboristeria, multimèdia, òptica, canrisseria, entre altres, han estat alguns dels productes locals que han volgut tenir presència en aquest mercadet d’enguany.

Food-Trucks plens de tapes fetes amb truita…
foodtrucks3

Tot amb molt bon ambient. foodtrucks

foodtrucks4

La nit va tancar amb el grup de “La Truita Rock”.

foodtrucks2

foodtrucks5

La Presentació del llibre “Noches Nómadas” de la Paquita Dipego

npaquitadipego La Paquita Dipego, dins de la tarda de Sant Jordi, va omplir la sala d’actes de l’Ajuntament amb la presentació del seu llibre “Noches nómadas”.

npaquitadipego2

L’alcalde d’Alfarràs, va donar pas a l’inici de l’acte i la presentació del llibre, va estar a càrrec de la periodista, Laura Díaz.
npaquitadipego1

La Paquita Dipego, és filla d’Alfarràs i malgrat que gran part de la seva vida, s’ha relacionat amb la Direcció i Administració d’empreses, des de l’any 2009 i arran de la mort de la seva mare, es va bolcar plenament al que més l’apassiona, escriure. De ben petiteta, ens va explicar l’autora, que ja li aflorava la vocació d’escriptora (amb 9 anys va escriure el seu primer poema).

npaquitadipego4

Noches nómadas és un llibre de poesia repartit amb quatre capítols diferents on l’escriptora, va explicar la Laura, ha volgut transmetre una part de la refleció de la poesia i plasmar entre paraules el recorregut del pas de la vida.

npaquitadipego3 Durant la presentació vam tenir el plaer de poder escoltar el relat d’alguns d’aquests poemes, llegits per la propia escriptora, Paquita Dipego; Abrazo, Confesiones del fracaso, Despedida, etc…

noches La Paquita acaba de ser guardonada amb el premi de poesía “Trediciembre” amb el llibre “Hallazgo de Lobos i de Mar”, edició que té com a objectiu descobrir, des de Valladolid, els nous valors de la poesia espanyola.

npaquitadipego5
En acabar la presentació, gran part dels veïns d’Alfarràs i d’Andaní, van voler felicitar a l’autora i tenir el seu llibre signat.

npaquitadipego6
npaquitadipego7
Des d’aquí, trametem l’enhorabona a la Paquita pel seu nou llibre i pel premi obtingut al Trediciembre. Felicitats!

Presentació de Tapes premiades al concurs de cuina i Showcooking amb l’Anna Hallado

npresentapes1 Ahir a la tarda, es va fer la Presentació de Tapes de la 6a Mostra Gastronòmica de la Truita de riu d’Alfarràs.

npresentapes4Jesús Gimena, amb el plat “Truita de riu amb pernil, vegetals i fruita seca”, ha estat el guanyador de la segona edició del Concurs de Cuina amb Truita de Riu d’Alfarràs, que es va celebrar el passat 4 d’abril a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, en el marc de la 6a Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu d’Alfarràs.

npresentapes2 Jesús Gimena va explicar, davant dels veïns d’Alfarràs, com va elaborar el plat “Truita de riu amb pernil, vegetals i fruita seca”.

npresentapes3 El primer plat guardonat que va convèncer al jurat, està elaborat amb pernil, espàrrecs, puré de patata, gelatina de ceba i truita de riu.

npresentapes Tot seguit, Antoni Sánchez, que va obtenir la segona posició al concurs de cuina d’aquest any davant dels membres del jurat al Col·legi d’Hoteleria de Lleida, va presentar el “Snack de truita de riu d’Alfarràs”.

npresentapes5 La tapa del snack estava elaborada amb un cruixent de massa de pa, brots, espàrrec, allioli, crema de pèsols, nata líquida, caviar i truita de riu.

npresentapes6 Felicitats a aquestes dues joves promeses del món de la cuina!

SHOWCOOKING amb l’Anna Hallado

TERMOMIX
Seguint amb el programa de la mostra, l’Anna Hallado, del bloc de “Canela en Rama” va fer un showcooking amb el termo mix on va cuinar el plat “Caneló de carabassó amb salsa de curri farcit de truita de riu”.

TERMOMIX4 Moltes mestresses de casa no es van voler perdre el showcooking d’ahir.

TERMOMIX1 L’Anna ja fa uns anys que va crear el del blog “Canela en Rama” on li ha permès publicar i compartir les receptes fetes per ella mateixa, a través del rebot, amb altres persones.

TERMOMIX3 La thermomix és un robot de cuina que facilita bastant el treball, la preparació dels aliments i la cocció. Els aliments es couen al vapor. Aquesta eina és de última generació i es connecta amb la xarxa d’internet on es pot disposar de tot un receptari digital.

TERMOMIX2 L’Anna va anar preparant i explicant pas a pas la recepta del caneló de carabassó, feta amb la thermomix. . El caneló es va coure al rebot amb només 10 minuts al vapor amb espècies (curri, comí i sal), i una pastilla natural de brou. Després de la cocció es va farcir amb truita de riu.

En acabar el plat es va fer una degustació per a tots els assistents.

Fotografies i redacció: joana arnó

El Taller de Cuina Creativa amb el Mateu Blanch de La Boscana i l’Ivan de Cal Gumer

ntallercuinacreativa_2017 Continuant amb les activitats del programa de la 6a Mostra Gastronòmica de la Truita de Riu, aquest matí hem tingut dos convidats molt especials que no han deixat de sorprendre el públic present, amb les dues propostes culinàries, força creatives, que han presentat al Taller de Cuina Creativa amb Truita de Riu d’Alfarràs.

ntallercuinacreativa_2017_3 Imatge mentre l’alcalde d’Alfarràs, Kleber Esteve, donava pas a la presentació del Taller Creatiu.

ntallercuinacreativa_2017_5 La primera proposta del taller de cuina creativa, la presentada el Mateu Blanch, cap de cuina de La Boscana. El Mateu ha presentat una torrada de pagès amb escalivada i truita de riu, però en la versió del segle XXI.

ntallercuinacreativa_2017_2 Una torrada molt innovadora elaborada amb pà de pagès, on s’aprofita, fins i tot, la molla del pa, decorada amb escuma de pebrots escalivats, compacte d’albergínies, xips de julivert, gel de tomata i truita de riu d’Alfarràs.

ntallercuinacreativa_2017_7 En Mateu, ha explicat el secret i procés per a fer la truita de riu fumada:
- Primer netegen la truita i la presenten en supremes (extreuen les espines)
- Segon la posen 50% de sal i 50% amb sucre damunt de la truita unes 5h (per una truita normal d’uns 0.500 o 600 grams). Si és de 5 a 6 kg, unes 12 h.
- Tercer extreuen tota la sal i el sucre i l’envasen al buit.

ntallercuinacreativa_2017_6 En acabar de presentar la torrada, en Mateu, ha fet una degustació per a tots els assistents.

ntallercuinacreativa_2017_4 Tot seguit, l’Ivan de Cal Gumer, ha apostat per un “Blini de truita marinada amb salsa tàrtara, ametllons amb oli i aire dolç de safrà”.

ntallercuinacreativa_2017_8 Una altra proposta molt nova i creativa, on s’ha treballat els ametllons (ametlles encara no fetes macerades amb oli d’oliva). Una ametlla encara no dolça, però que li dóna un toc molt especial al blini formant un contrast molt especial a la Truita de riu.

ntallercuinacreativa_2017_9 La base del blini ha estat elaborat amb ou, iogurt natural, farina i llevat i s’ha decorat amb salsa tàrtara, truita marinada amb vi de Ponent de Lagravera semidolç i aire dolç de safrà.

En acabar la presentació, tots els assistents han pogut fer una degustació de la tapa feta per l’Ivan de Cal Gumer.

Dues propostes creatives fetes amb productes de tota la vida, però amb un toc de creativitat i innovació molt especial de la mà de dos artistes de la cuina, El Mateu, cap de cuina de la Boscana i L’Ivan, xef de Cal Gumer.

Tot seguit, si voleu fer-les a casa, us deixem les receptes:
Torrades de pagès amb truita de riu per Mateu Blanc de La Boscana
Blini de truita de riu marinada per Ivan de Cal Gumer

Fotografies i redacció: joana arnó

Canvi en la programació

web_ebandoUs informem que a causa d’un canvi d’última hora, el Showcooking, amb la bloguera ANNA HALLADO del Bloc de “Canela en Rama”, s’ha traslladat a les 18 h de la tarda a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.
Disculpeu les molèsties.

Ràdio Alfarràs entrevista a Paquita Dipego

entrevista Ràdio Alfarràs entrevista a Paquita Dipego, autora del llibre Noches Nómadas, que es presentarà avui, dins del programa “Tarda de Sant Jordi”, a les 19 h, a la sala d’actes de l’Ajuntament.

Podeu escoltar l’entrevista al següent enllaç:

Us hi esperem!

Arrenca la 2a edició del corre-truita dins del marc de la 6a Mostra Gastronòmica de Truita de Riu

ncorretruita2017_11 Ahir a partir de les 21.00 h i per segon any consecutiu, es va dur a terme el segon corre-truita amenitzat per la batukada PETEBÉ d’Alguaire.

ncorretruita2017_5 El corre-truita va aplegar a més de 100 persones que van acompanyar al so del grup de percussionistes que interpretaven diversos estils musicals amb els seusinstruments com tamborín, la caixa, el surdo, etc.

ncorretruita2017_6 La sortida es va fer des de la Plaça Sant Pere en direcció cap a la Barretina, el primer establiment de restauració, on es va fer la primera parada.

ncorretruita2017_1 El Sebastià va preparar un esponjós de truita de riu a la Navarresa.

ncorretruita2017_2 El següent punt de parada va ser al Rincón de Josefa, on ja tenien preparat una tapa amb pasta de full; amb ceba, pebrot, herbes aromàtiques i la truita de riu.

ncorretruita2017_3 Després, es va continuar fins a arribar a la Plaça Sant Pere, a Cal Àngel, on es va degustar un variat de mini pizzes de truites de riu amb salses variades i una empanada gallega.

ncorretruita2017_9 El ritme de tambors de PETEBÉ, no va parar d’animar tot el recorregut del corre-truita d’ahir.

ncorretruita2017_7 Totes les tapes anaven acompanyades d’una consumició de cervesa o un vinet, al preu de 2 euros.

ncorretruita2017_10

ncorretruita2017_4 El punt final del recorregut va ser al Bar Xamfrà amb quatre tapes per a tots els gustos; la tapa tropical, la del corral, la fresca i la tapa cruixent, totes amb truita de riu.

ncorretruita2017_8
A través del corre-truita es pot anar coneixent els diferents punts de restauració del poble d’Alfarràs i sobretot, les diferents formes que ofereix l’element estrella d’aquesta fira “La Truita de Riu” en el món de la cuina.

Gràcies per l’acceptació i a tot de públic, en general, que va participar en la segona ruta gastronòmica “Corre-truita”.

Fotografia i redacció: joana arnó